No entenc el rebombori del vel

Aquests dies s'ha tornat a obrir el debat sobre el vel, un element que tant per a dretes com a progres de nom, però sense massa contingut, simbolitza la no integració, la subeditació de les dones, el masclisme d'una cultura que no se sap adaptar al nou món on ha arribat... Uns el fan servir com a una excusa més per frivolitzar amb la immigració, uns altres per abanderar-se defensors d'una causa que dubto sigui una causa.

Segurament pot semblar que parlar de vel en una època on són masses els que estan "jugant" amb la immigració com a batalla electoral -sense recordar que estem parlant de persones amb somnis, sentiments, patiments, limitacions...- pot semblar poc important, però crec que en el vel resideix una gran simbologia. Uns criminalitzen, altres tracten el tema amb paternalisme, tant el vel com els immigrats.

Doncs a mi ja em perdonaran, però no entenc per què cal fer tant rebobori amb el tema del vel. Si ens posem així, els colegis laïcs també haurien de prohibir que la gent porti medalletes de sants; o els col·legis progressistes podrien prohibir dur texans, perquè és la peça de roba del capitalisme per exce·lència. Oi que us sembla ridícul? Tot el que portem està carregat de simbologia i és absurd considerar que uns són més vàlids que els altres. Si respecten els drets humans, per a mi és vàlid.

Per a mi la llibertat és un dret inqüestionable, i quina llibertat més gran que la de poder dir al món... jo sóc així! La roba i els complements formen part d'això i trobo escandalós que es dediquin tants titulars, tantes hores de ràdio i televisió, tants esforços a justificar un fet que em sembla absurd. Què fa mal a ningú que una noia porti un vel? Que li fa mal a ella? Doncs quin problema hi ha en què el porti?

Vull aprofitar per recomanar dos escrits que també reflexionen sobre aquest tema i que trobo molt encertats i interessants, el primer és un article de la Najat El Hachmi, que el podeu trobar aquí; l'altre és un escrit del bloc de la Mercè Solé, la meva tieta, que el podeu trobar aquí.