Sobre l’outlet de Viladecans i el model de ciutat baix cost

Primera fase de l'outlet de Viladecans
Primera fase de l'outlet de Viladecans
Aquest mes d’octubre Viladecans donarà un pas de gegant com a ‘ciutat de saldo’ gràcies a l’esforç de l’equip de govern (PSC+ICV), que ha posat totes les facilitats a la multinacional Neinver pel desembarcament de The Style Outlets, sempre al servei de les grans companyies.

L’outlet ja és aquí i ha vingut per quedar-se. Malgrat l’oposició de bona part dels municipis veïns, malgrat les crítiques i el malestar lògic entre bona part dels comerciants i malgrat el rebuig d’ERC que sempre hem defensat un model més proper i arrelat als nuclis urbans.

Fa 10 anys la Generalitat va planificar un clúster aeroespacial al polígon de Ca n’Alemany, al mateix espai on s’ha aixecat l’outlet. Avui aquell projecte és paper mullat mentre a l’Andalusia de Susana Díaz la població de la Rinconada ha consolidat l’Aerópolis, un parc tecnològic i empresarial d’alt valor afegit finançat amb fons europeus i el beneplàcit del Govern espanyol. Un exemple més de la necessitat urgent de comptar amb un Estat propi que lluiti pels interessos de Catalunya. De què va servir per Viladecans tenir la ministra catalana Carme Chacón al Govern de Rodríguez Zapatero? De res.

I així és com el Baix Llobregat estrena l’enèsim centre comercial. L’Ajuntament socialista posa en valor la creació d’ocupació, sense reparar en la qualitat o la temporalitat d’aquests llocs de treball. Sense reparar en la destrucció de negocis i els perjudicis pel petit comerç o la restauració. És allò tan antic del pa per avui i gana per demà. Els veïns de Viladecans patirem més encara perquè els principals accessos des de la C-32 -tot i que s’han renovat- tindran més retencions, actualment ja van saturats en hores punta.

La cirereta del pastís és la més que probable declaració com a ciutat turística, una etiqueta molt bonica que en realitat amaga barra lliure en horaris comercials i poder obrir tots els diumenges i festius. Tot i que l’alcalde Ruiz i Neinver descarten que estigui damunt la taula, tampoc ho han descartat en absolut. I això només significaria la proliferació d’un model d’oci vinculat a les compres i al consumisme que atempta contra la conciliació laboral i familiar.

Que té de socialista i progressista respondre a la fam inesgotable de grans empreses sense vinculació amb el territori, que amenacen el petit comerç local, sense reparar en les conseqüències pels treballadors ni en el model de ciutat i de societat que està fomentant el PSC amb el beneplàcit d’ICV?

Per evitar aquest escenari el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament presentarà una moció al Ple d’octubre on demanarem als partits polítics que es mullin i intentarem blindar la ciutat d’aquesta nova amenaça que duu per nom “municipi turístic”.

(article publicat a Llobregat Digital. Consulta l'original en aquest enllaç)