• Vinyeta de Rafel Fortuny inspirada en la relació d'Urbaser (Florentino Pérez) amb l'Ajuntament

  Business friendly

  A Viladecans tenim molts exemples de la generositat de l’Ajuntament amb multinacionals de tot tipus. Des de Neinver i el futur outlet, que amenaça seriosament el petit comerç de la ciutat, fins a Aldi Supermercats, que va aixecar el seu centre en uns terrenys programats com a zona verda fins que foren requalificats el 2013 per manca de “pressió ciutadana”, segons l’equip de govern.   És el mateix business friendly que trobem a la polèmica reforma del Polígon Centre, on la factoria Roca Radiadors resulta la part més beneficiada gràcies a una planificació que afavoreix l’aprofitament urbanístic de les seves naus industrials en desús.

 • Cadena humana a l'avinguda Generalitat (autor: Jaume Muns)
  Butlletí Municipal

  Polígon en lluita

  Durant el passat Ple de febrer hem tornat a cosir consensos en totes aquelles mocions que versaven sobre temes socials.  Però ens vàrem mantenir ferms en la defensa de la nostra moció sobre l’aturada de la reforma del Polígon Centre,  que malauradament no va prosperar perquè només va obtenir el suport de VSP. El vot en contra que més ens va amoïnar va ser el d’ICV, ja que el seu portaveu va reconèixer que no s’havien mirat la lletra petita i hi havia moltes coses que encara no tenien clares.

 • Sóc feminista, i què?

  Sempre agrairé una activitat que vàrem fer en una formació de caps (monitors escoltes): consistia en buscar noms de persones que havien fet història, i calia dividir si havia estat per accions bones o dolentes. Se’ns van acudir poques dones, la veritat, i moltes d’elles per motius poc edificants. Quan qui duia el taller -una física, per cert- ens va fer notar aquest desequilibri, una espurna es va encendre dins meu. Al llarg de les històries vitals de les dones que ens definim com a feministes sempre hi ha quelcom que ens fa fer un clic, sovint més d’un episodi.

 • Punt de Trobada

  Sentir-se útil és el millor que hi ha

  En el passat Ple municipal de gener vàrem aconseguir salvar les cases de la banda mar de l’Avinguda Generalitat, i no us podeu imaginar com omple sentir-se així d’útil. Els veïns d’aquestes cases afectades feia quatre dècades que vivien als llimbs, perquè un pla urbanístic metropolità deia que s’havia d’ampliar la carretera de Barcelona i calia tirar els habitatges a terra. El govern local, del mateix color durant gairebé les mateixes dècades, mai havia fet res per protegir aquest patrimoni local, les llars d’aquestes famílies.

 • Butlletí Municipal

  Quan fer política pren sentit

  En el darrer Ple de gener hem tornat a fer política de debò. Tots els partits hem estat capaços d’arribar a acords sobre el nostre hospital i sobre el model educatiu, concretament pel que fa al mapa educatiu de la nostra ciutat i la problemàtica de l’escola Mediterrània. Des d’Esquerra Republicana, a més, hem presentat tres mocions: una en solidaritat amb la gent del Delta de l’Ebre per l’enèsim intent d’agressió al seu territori i dues que tindran un impacte positiu directe sobre la nostra població.

 • Punt de Trobada

  Hotels i centres comercials enlloc d’ocells i carxofes

  La Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) va aprovar el 18 de desembre el Pla Director Urbanístic (PDU) del Delta del Llobregat. El Departament de Territori i Sostenibilitat d’un Govern en funcions  donava així el vistiplau definitiu a la reconfiguració urbanística de diversos espais lliures del Delta ubicats als termes municipals de Gavà, Viladecans i Sant Boi. I d’aquesta manera complia l’acord al que van arribar el maig de 2013 els alcaldes socialistes d’aquestes poblacions amb el president de la Generalitat per tal d’explorar alternatives de desenvolupament econòmic al sud del Baix Llobregat, especialment després del fracàs d’Eurovegas.

 • Factura de la llum
  Butlletí Municipal

  Útils des de l’oposició

  L’últim Ple va aprovar els pressupostos pel 2016 amb els únics vots a favor de l’equip de govern. Des d’ERC vam votar en contra perquè consoliden un model de ciutat antagònic al nostre: per exemple, la pujada de l’IBI no es veu compensada amb una millora sensible de la despesa social ni en més promoció de l’economia local. Tanmateix, no tot són males notícies: gràcies a una proposta inicial d’Esquerra i al consens posterior el Ple va aprovar una moció important sobre carrils bici.

 • Eduquem contra la violència masclista

  Avui és 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, un dia en què arreu es fan condemnes a la xacra que arrasa dones arreu del planeta. Avui és un dia per a visualitzar aquest drama, per posar el focus davant el risc que corren moltes dones de perdre les seves vides en mans d’aquells que diuen haver-les estimat. Però això tan sols és a punta de l’iceberg. La mort és la part més punyent de l’angoixa amb la que viuen milers i milers de dones.

 • Poliesportiu Municipal del Centre
  Butlletí Municipal

  Als antípodes en model de ciutat

  En el passat ple d’octubre el grup municipal d’Esquerra va presentar una moció per salvar el Poliesportiu Municipal del Centre, ja que la ciutadania i els nostres esportistes necessiten d’aquesta instal·lació. Malauradament, l’equip de govern (PSC + ICV), amb el suport del PP, continuen pensant que tot se soluciona a cop de totxo, i enderrocarà aquest històric equipament esportiu per fer-hi més pisos i així pagar la faraònica obra de Pòdium Viladecans. Quan deixarem de construir pisos a Viladecans? Doncs si aquest equip de govern continua al capdavant, sembla que mai aturarà el creixement i no deixarà ni un espai lliure de blocs de formigó.

 • Aturem la destrucció del nostre passat

  El 7 de juliol una excavadora va enderrocar la llar de foc i el forn de pa de la masia de Cal Menut, Bé Cultural d'Interès Local, davant la impassibilitat i el desinterès de l'Ajuntament. Ara tot són lamentacions i pressions als propietaris, però arriben tard. Tampoc serem a temps de mantenir l'antiga fàbrica de les Panes a la carretera de Sant Climent que va desaparèixer a principis d'any per a construir més pisos. Davant d'aquest escenari des d'ERC Viladecans hem presentat una moció per declarar la Bòbila de Sales com a Bé Cultural d'Interès Local.

 • Butlletí Municipal

  Súmate al mayor reto colectivo

  Hoy escribo en mi lengua materna porque me dirijo de forma especial a aquellas personas a quienes han hecho creer que esto de la independencia no va con ellas porque su lengua cotidiana es la de Machado o su corazón palpita al ritmo de la Roja. Es más, a algunas les han hecho creer que va en su contra. Pues nada más lejos de la realidad. Mi yayo tuvo que dejar su tierra huyendo de la miseria, y yo quiero que mis hijos no tengan el mismo duro destino. Y estoy segura que tú tampoco quieres eso para los más jóvenes de tu familia.

 • Butlletí Municipal

  Salvem el Delta

  Des d’ERC volem alertar contra el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat pactat entre la Generalitat i els ajuntaments socialistes: una contraprestació en tota regla després de la retirada d’Eurovegas. Aquest Pla s’ha plantejat sense un debat obert, sense participació ciutadana i saltant-se la validació dels plens municipals. No reconeixem l’oportunitat de requalificar terrenys lliures per acollir noves activitats econòmiques, perquè representa una agressió al Parc Agrari i una amenaça als nostres espais naturals.

 • Perdem patrimoni, perdem arrels, perdem identitat

  El patrimoni d’una ciutat és l’empremta física de la seva història. Masies, xemeneies, torres modernistes, jardins romàntics... que te’ls vas trobant pels carrers i et recorden la riquesa dels fets esdevinguts al llarg del temps en aquell racó de món. Icones que defineixen la personalitat d’un poble, la seva identitat. A Viladecans, però, veiem com part del nostre patrimoni cau a trossos davant l’apatia de qui ens governa. Aquells edificis històrics on hi ha oficines de l’Ajuntament encara aguanten, però n’hi ha que ja no existeixen i altres que es van malmetent davant la impotència i el dolor d’aquells qui estimem la història i la personalitat de la nostra ciutat.

 • Res serà igual

  Nou mandat, nou Ajuntament i el mateix equip de govern (PSC+ICV) des de 2003. Semblaria que el consistori ha canviat poc o gens, però la realitat és ben diferent. Res serà igual. Les dues forces a l’executiu sumen per primer cop una majoria pels pèls, amb només 13 dels 25 regidors. Els grups a l’oposició hem protagonitzat els majors sotracs amb la irrupció de noves formacions i el retorn d’altres amb més força que mai, com és el cas d’ERC. Després de tants anys de monopoli socialista cada cop hi ha més persones que consideren urgent repensar Viladecans.

 • A la vostra disposició

  La nit del 24 de maig va ser doblement feliç per a tots els republicans de Viladecans. No només tornàvem a l’Ajuntament amb més força que mai des de la fi de la dictadura, sinó que els feixistes de PxC van ser expulsats del consistori. Durant aquella nit vàrem viure hores de celebració, d’abraçades, de missatges de suport, de felicitacions. Una nit on vàrem percebre la confiança de molta gent que té ganes de repensar Viladecans, de convertir-la en una ciutat amb més qualitat de vida, amb més autoestima.