Racons de la meva ciutat: Remolar i Filipines

Des que vaig mudar-me a aquest nou bloc no he escrit cap post sota el tema "Racons de la meva ciutat", tot i que encara no li havia tret molt de suc: només vaig parlar del Jardí Municipals i del Cau. Però avui he pensat que era moment per recuperar-lo, ja que em venia de gust parlar del "Remolar-Filipines".

El passat dia 11 de març vàrem fer la meva presentació com a cap de llista d'Esquerra-Viladecans, i allà vàrem presentar una projecció on mostràvem les principals línies del nostre programa. Per tal de poder il·lustrar-ho vaig passar tot un intens matí recorrent Viladecans amb un fotògraf. Un dels espais que vàrem visitar va ser la reserva natural del "Remolar-Filipines".

Cal dir que la platja fa poc que la podem gaudir amb un fàcil accés, ja que estava ocupada per diversos càmpings. Ara que el litoral és d'accés fàcil volen mediocritzar l'espai i convertir-lo en una platja amb passeig a l'ús. Resulta que el nostre litoral és únic a tot el país, ja que conserva perfectament el sistema de platja, dunes i pineda, i està a tocar d'una zona molt rica a nivell de fauna i flora, la reserva natural, que tant debò algun dia esdevingui parc natural. Al costat d'aquesta reserva natural, a més, hi volen fer un parc d'atraccions, que portaria per nom Barça Parc. Darrera d'això hi ha tota una trama que té moltes ombres, però avui no vull parlar d'això, només vull parlar de com n'arribaríem a ser d'estúpids tots plegats si deixéssim perdre tot aquest patrimoni.

Quan expliques que ets de Viladecans costa fer ubicar la ciutat al mapa mental de la gent, però un cop ubicada s'imaginen una ciutat grisa i completament urbanitzada, ja que aquest és el prejudici que acompanya a totes les ciutat de l'entorn metropolità. Doncs tot i que sembla que si no parem l'afany contructor poder arribarem a ser un símil real d'aquesta imatge preconcebuda, encara hi ha molt espai verd que podem protegir.

Us animo a que aneu d'excursió i visiteu l'espai, perquè segur que entendreu perquè nosaltres proposem que es faci un projecte pedagògic a l'entorn d'aquest espai, on famílies i escoles puguin fer enriquidores excursions. Això es podria reforçar fent que els llibres de text de les escoles parlessin de la importància mediambiental que té aquesta zona, de manera que tots els nens i nenes del país sabessin ubicar el nostre litoral i el Remolar-Filipines al mapa, com ho fan amb la Fageda d'en Jordà o els Aiguamolls de l'Empordà.

Abans d'acabar aquest escrit sobre aquest racó de la meva ciutat, no puc estar-me de fer menció a la meva festa d'aniversari de 17 anys, que vàrem celebrar en una casa que ara sembla que han descobert que és una construcció de Puig i Cadafalch. Com pot ser que tinguéssim una casa de Puig i Cadafalch i estigués en tal estat de desconeixement? És una caseta modernista preciosa al costat de la platja que fa deu anys -mare meva, com passen els anys!- encara estava dins d'un dels càmpigs. Els meus amics i jo la vam llogar a molt bon preu per a celebrar-hi el meu aniversari.

Nota: la imatge és de la reserva natural Remolar-Filipines