La proposta de la setmana: Indiana Jones and the Last Crusade




Ahir va ser l'aniversari de la meva filla i inicialment havia pensat fer la proposta relacionada amb el que per a mi és l'esdeveniment més important de la setmana. Però com he estat incapaç d'escollir quelcom que m'ajudés a transmetre com em sento... he decidit parlar d'una xerrada que vam fer sobre patrimoni amb la gent d'Esquerra-Viladecans i recomanar una pel·lícula molt adequada per a la temàtica. La gran Indiana Jones and the Last Crusade.

Dijous vàrem organitzar una xerrada amb la Directora General de Cooperació Cultural, l'Anna Falguera, i el Subdirector General de Museus, el Daniel Solé. Ens van explicar tota la feina feta per la Conselleria de Cultura i com hem d'estar d'orgullosos de la nostra gent a Govern, que s'ha deixat la pell i ha governat en clau de país. Pensant en tothom, no només en l'àrea metropolitana o en el patrimoni eclesiàstic.

Vàrem aprofitar per consultar dubtes i les seves professionals respostes ens van confirmar que efectivament, hem d'estar orgullosos per la feina feta. Per exemple, s'han posat en contacte els organismes de cultura i els de turisme, quelcom que pot semblar obvi per a qualsevol, però que cap responsable de cultura anterior ho havia fet. O també s'ha democratitzat la cultura a tots els nivells, és a dir, s'ha treballat perquè a tot el territori es pugui disposar d'oferta de qualsevol disciplina o de qualsevol tipus d'instal·lació cultural.

Una altra cosa que ens van aclarir és que un 25% del pressupost de moltes qüestions culturals que es fan a nivell municipal corre a càrrec de la Conselleria, fet que acostuma a amagar-se per part dels ajuntaments per tal de vendre's com els únics promotors i garants. Un fet força freqüent a la zona del "cinturón rojo".

Però també vam parlar de temes locals, com el Mamut o Cal Menut. Perquè a nosaltres ens interessa la nostra història i el nostre patrimoni, i sempre treballem per mirar de protegir-lo i treure'n el màxim profit. Pel que fa al mamut, van considerar que això del Centre d'Interpretació que volen fer a la zona de la troballa és innecessari, perquè comportaria molts costos que no quedarien compensats degut a la poca quantitat de troballes. Troballes que tot i ser d'un gran interès, no ofereixen prou marge per fer un Centre d'Investigació.

Així que com us parlo d'excavacions i descobertes, no puc evitar recomanar que torneu a gaudir del clàssic Indiana Jones and the Las Crusade. La que per a mi és la millor pel·lícula de la trilogia (més una) d'Indiana Jones. Un film trepidant on no només hi ha aventures, sinó també humor i crítica històrica. Tot plegat en uns escenaris de luxe, inclosa la ciutat de Petra, una de les set meravelles del món; i interpretat per un exquisit duet paternofilial: Sean Conery i Harrison Ford. Segur que en aquestes tardes caloroses ve de gust recuperar el clàssic després de llevar-nos de la migdiada.