Reduir els sous dels polítics?!

Fa massa que sento que els polítics han de cobrar menys: rebo mails carregats de demagògies i mentides sobre aquest tema, llegeixo comentaris a les xarxes socials... i ara, en el context dels indignats, em ve de gust plasmar en aquest espai algunes reflexions que fa temps que comento amb les amistats.

No crec que els polítiques (i les polítiques) cobrin molt. Segur que hi ha qui ara em diria, clar, com tu vius d'això. Aquests dies m'he sentit dir moltes bestieses, entre elles que sóc una apoltronada. En fi, quan la gent s'envalenteix sovint no és conscient de les bajanades que diu... Bé, tornem-hi, no crec que cobrin molt perquè la responsabilitat de la gent que ocupa càrrecs polítics és molt gran, més que la que té qualsevol càrrec directiu de mitjanes i grans empreses, els quals, per cert, cobren més que qualsevol polític -com molt bé explicava el company Martorell en aquest escrit al seu bloc. És cert que podria trobar excepcions, però les grans excepcions estan relacionades amb la profunda reforma de simplificacions que cal fer a les nostres estructures administratives i polítiques, com són els consells comarcals i les diputacions provincials, però aquest és un altre tema.

Quin és el problema sobre els sous dels polítics? Doncs que malauradament hi ha molta gent mediocre que ocupa aquests càrrecs. I per què passa això? Doncs bàsicament, al meu entendre, per dos motius:

1. El funcionament intern dels partits, on sovint es premia la fidelitat per davant la professionalitat. Però siguem sincers, és un mal de la nostra societat en general. La política sovint plasma a petita escala allò que defineix la societat a la que respon.

2. La cultura política del país. Crec sincerament que allò que deia Franco de "Vostros haced como yo, no os metais en política" o l'estigmatització creada per la Guerra (In)Civil encara pesa molt al nostre subconscient. Sovint es diu que el Parlament està ple de funcionaris, això és perquè són els pocs que s'atreveixen a fer el pas a la política, perquè tot i quedar "estigmatitzats" això no posa en perill la seva feina.

Tenint en compte tot això, quin bon professional de l'empresa privada faria el pas a la política si es cobra menys que a l'empresa privada i a sobre estigmatitza? Ens cal molta cultura política, i per a mi un pas important seria el que fa anys que defenso, crear una assignatura sobre cultura política als instituts. Quan proposo això em diuen que es faria partidisme. Per què? Fent literatura o història també hi ha el risc de fer partidisme. Els llicenciats en Ciències Polítiques podrien explicar com funciona realment el sistema polític, i amb això, desmentir afirmacions -d'aquelles que s'envien per mails massius- com "tots els polítics tenen sou vitalici". Cal que se sàpiga que a Catalunya només una persona té sou vitalici: el President de la Generalitat.*


*El President del Parlament cobra un percentatge del sou durant "x" anys en funció del temps que ha ocupat el càrrec.