El racó de la lectura: El club dels optimistes incorregibles & Olor de colònia

Aquest estiu m'he saltat una norma fonamental de la desconnexió, endinsar-me en novel·les de lectura fàcil i refrescant -un bon exemple d'això són determinat tipus de novel·les d'intriga. Com que fa uns mesos vaig passar una fase de necessitat de lectura lleugera, sembla ser que en arribar l'estiu m'he vist amb cor d'una lectura més sòlida, però molt gratificant. És per això que us vull recomanar els títols "El club dels optimistes incorregibles", de J.M. Guenassia, i "Olor de Colònia", de Sílvia Alcàntara.

Casualment les dues obres estan ubicades a cavall dels anys 1950 i 1960, però en dos contextos molt diferents. El primer està ambientat al París dels exiliats de l'antiga Unió Soviètica, mentre que el segon relata la història d'una colònia tèxtil de l'entorn del Llobregat, de manera que els paral·lelismes amb l'entorn de la meravellosa Colònia Güell per a mi foren inevitables.

Tots dos autors descriuen uns personatges molt humans, amb fal·libilitats, misèries i pors. Ara bé, molts d'aquests personatges em resulten alhora molt forts, ja que aconsegueixen tirar endavant, a pesar de tot allò que els ha tocat viure.

El poder de la pressió social i els secrets, són peces clau d'unes històries que t'absorbeixen i t'endinsen en temps passats, però on allò que expliquen resulta prou coetani. Una pressió social i uns secrets que també són fruit dels temps que els ha tocat viure, ja que estan mancants d'eines emocionals que els permetin fer front als esdeveniments de cap altra manera.

Així doncs, si no sabeu què llegir durant aquesta tardor que estem a punt d'encetar, ja teniu dos títols a valorar dins les vostres opcions. Si finalment us decidiu per la seva lectura, ja em fareu saber si n'heu gaudit tant com jo.

Publicat a El Punt de Trobada del mes de setembre