The life of David Gale (LPS)

Aquest dimecres a la matinada Troy Davis va ser executat per injecció letal mentre proclamava per enèsima i darrera vegada la seva innocència. En llegir informació sobre la notícia vaig sentir com la meva ànima rebia un cop dur, alhora que la meva raó era incapaç de comprendre tant odi. Mai he entès la pena de mort, ja que no trobo lògic que es castigui a algú amb la mateixa moneda. Per què qui fa córrer per les venes d'algun criminal el verí que conté les injeccions letals no està cometen un altre crim? Per a mi també és un assassí. Ull per ull, i el món acabarà cec, afirmà fa molts anys Gandhi.

No sempre he conegut aquesta cita, però sempre he tingut el que per a mi és sentit comú pel que fa a aquest tema. Entenc que si fan mal a algú de la teva família, entenc que si esquincen la teva vida, vulguis tornar tot el mal que t'han fet, però tan sols estàs posant-te al seu nivell, embrutant la teva ànima i cedint al terrible joc de la venjança.

Però encara ho veig més clar quan contemples la següent hipòtesi: què passa si algú és innocent? Què passa si tal i com semblava el Sr. Davis era innocent? Imagineu-vos per un moment que us paren una emboscada i que us passeu 20 anys al corredor de la mort. Veient com la vostra vida s'escola entre les vostres mans sense que pugueu fer-hi res, fins que finalment arriba a la seva fi, davant la desesperació de la teva gent, qui sap del cert que tu no has fet res. Imagineu-vos com deuen sentir-se els familiars de Troy Davis, quin dolor, quina impotència, quin odi per un sistema que ha destruït les seves vides.

Jo no vull empatizar amb aquesta gent, ho intento però sóc incapaç, el dolor és tan gran que l'estómac se m'encongeix i me n'adono de com encara hi ha massa gent a qui l'animal que porta dins ofega la seva humanitat. Mentre hi hagi gent així, la crueltat al món seguirà existint.

Per tot això avui us recomano un film que va passar força discretament i va rebre dures crítiques als Estats Units, The life of David Gale. Aquesta pel·lícula la vaig veure un dia que per accident me la vaig topar fent zaping. En veure que el repartiment estava encapçalat per Kevin Spacey, Kate Winslet i Laura Linney vaig deixar estar el comandament a distància tranquil i em vaig anar deixant absorbir per una trama molt interessant que tracta un tema complex d'una forma incòmoda i gens maniquea. Una història on les conviccions són defensades amb una dura coherència.