La màgia dels reis mags i algunes distorsions

Demà els carrers s'ompliran de màgia, somriures i mirades plenes d'il·lusió. Demà passaran els reis mags d'orient pels carrers de les nostres ciutats i els nostres nens i nenes viuran un moment molt especial. Per a mi serà molt important, perquè tot i que l'any passat ja va ser diferent, enguany l'Ariadna ja comença a ser partícep d'aquesta màgia en tota la seva plenitud. Anirem a veure la carrossa -si el temps ens ho permet-, posarem mejar i beure als reis mags i als camells, i deixarem les seves sabates al balcó. Tot preparant la segona gran jornada on les il·lusions es fan realitat i les cares al llevar-se i veure els regals són impagables.

Però per a mi l'arribada dels reis mags d'orient tenen una part negativa que, tot i que fa una dècada que estem al segle XXI, encara no hem superat. No pot ser que les joguines segueixin reproduint els rols sexistes. No pot ser que hi hagi catàlegs de joguines on hi hagi una part titulada "joguines nena", on tot són nines i princeses de color rosa, i una altra amb el nom "joguines nen", on tot són guerrers i cotxes, predominant colors com el blau o el marró.

Tampoc pot ser que vagis a una de les botigues de joguines més importants i trobis un gran passadís on totes les joguines són rosa i un altre on les joguines són blaus. De debó volem que els nostres fills i filles reprodueixin aquests rols sexistes i s'adiguin al patró de "nen actiu i sense sentiments" i "nena passiva i bleda"? (veure aquest article) Jo no, i per sort hi ha llocs on pots trobar joguines més ben pensades, com Imaginarium o Abacus, on només pel fet que no trobes cap espai on predomini el rosa o el blau, ja et fa mirar-te les coses d'una altra manera.

Però aquí no acaba tot. Si a més vols que les joguines siguin en català, la qüestió es pot convertir en missió impossible. Com pot ser que trobi més joguines que ensenyen l'anglés, que joguines que siguin en català?

Us animo a ser crítics amb les joguines i a pressionar perquè les coses canviïn. Diuen que l'oferta es regeix per la demanda, oi? Doncs a veure si és veritat. I per últim, us desitjo que la màgia us acompanyi i que els reis mags compleixin les il·lusions de petits i grans.