Ordenem les ordenances de 2015

Vivint una crisi que fa massa anys que dura i que pel camí ha anat deixant pobresa, angoixa, risc d’exclusió social, desnonaments, pobresa energètica... Fa massa anys que patim els efectes devastadors d’una economia especulativa que a l’Estat espanyol va prendre forma de totxana.

Aquí, la incorporació de les dones al mercat laboral no va comportar una millora de les rendes familiars, incrementant així la qualitat de vida de la majoria de ciutadania i fent créixer el gruix de gent que composa la classe mitjana. Aquí, la incorporació de les dones al mercat laboral va servir que fer créixer el mercat immobiliari, el qual no va ser regulat com cal per culpa d’interessos particulars d’uns quants i afavorit per aquell dogma “anar de lloguer és llençar els diners”.

Tenint en compte aquest escenari, quan la bombolla va explotar, el resultat va ser dramàtic. I aquells més febles i menys culpables són qui estan pagant les conseqüències. Mentre es rescaten bancs amb els diners de tots plegats, es desnonen persones que tenien hipoteques amb aquests bancs. Unes entitats financeres que, al seu torn, proporcionaven targetes opaques als seus directius.

A la nostra comarca no hem restat al marge dels efectes de totes aquestes perversions, i les xifres d’atur i els casos de desnonaments fan feredat. Per això no entenem que es continuï apostant per receptes antigues, aquelles que ens han dut on som. Que s’aposti per projectes de baix rendiment i inversió ràpida, enlloc de mirar el futur amb paciència, solidesa i solvència.

Com tampoc entenem que es presumeixi de tenir superàvit en uns pressupostos municipals des d’un govern local suposadament d’esquerres, enlloc d’aprofitar aquest fet per reduir la pressió fiscal als viladecanencs, introduir mesures de progressivitat fiscal que donin un respir als més vulnerables, o bonificacions que facilitin la dinamització de l’economia local.

Per això, des d’Esquerra Viladecans, hem presentat tot un seguit d’al·legacions a les ordenances municipals de 2015 que s’han d’aprovar en el darrer ple d’aquest mes de desembre, per obrir aquest camí cap a una nova fiscalitat que s’adapti millor als diferents grups poblacionals. A través de diversos tipus de mesures que van en aquesta línia, com les bonificacions en l’IAE per contractació d’aturats o l’ampliació de reduccions en l’IBI, proposem que els pressupostos municipals no siguin aliens a la realitat laboral i social que es viu als nostres carrers; de manera que les ordenances siguin sensibles i reflecteixin flexibilitat davant la diversa realitat i els grans reptes que actualment tenim.