Punt de Trobada

Hotels i centres comercials enlloc d’ocells i carxofes

La Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) va aprovar el 18 de desembre el Pla Director Urbanístic (PDU) del Delta del Llobregat. El Departament de Territori i Sostenibilitat d’un Govern en funcions  donava així el vistiplau definitiu a la reconfiguració urbanística de diversos espais lliures del Delta ubicats als termes municipals de Gavà, Viladecans i Sant Boi. I d’aquesta manera complia l’acord al que van arribar el maig de 2013 els alcaldes socialistes d’aquestes poblacions amb el president de la Generalitat per tal d’explorar alternatives de desenvolupament econòmic al sud del Baix Llobregat, especialment després del fracàs d’Eurovegas.

Però aquest ha estat un procés obscur i qüestionable, que ha defugit el debat al territori entre els agents implicats, que s’ha dut a terme sense fomentar la participació ciutadana i valent-se de la figura administrativa d’un pla director urbanístic redactat als despatxos i que limita considerablement el marge d’actuació als opositors, entre els quals cal destacar entitats ecologistes com DEPANA o ERC del Baix Llobregat i l’Hospitalet. La reconversió de terrenys s’ha fet amb el beneplàcit i la connivència dels respectius equips de govern socialistes, s’ha fet un vestit a mida del PSC obviant i menystenint els plens municipals on hi ha representades totes les formacions polítiques que representen al conjunt de la ciutadania. 

Malgrat alguns avenços com la requalificació de terrenys programats però mai desenvolupats que s’integraran a partir d’ara al Parc Agrari del Baix Llobregat, el cert és que el PDU implica una conversió massiva de sòl destinat a equipaments públics que esdevindrà sòl per a promoure activitats econòmiques i, per tant, privatitzable.

En el cas de Viladecans i a l’espera de comprovar com ha quedat el document definitiu que s’ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat, és preocupant constatar com el PSC -des del nostre Ajuntament- ha estat pressionant al Departament de Territori i Sostenibilitat en el període d’al·legacions per ampliar el sostre d’edificabilitat dels sectors afectats en el nostre terme municipal: el Serral Llarg (tocant a l’autovia de Castelldefels, a la zona del pàrquing de caravanes) i Can Sabadell (zona propera a Mercaflor).

Tal com va avançar l’alcalde Ruiz a la Vanguardia, el consistori vol aprofitar la moratòria d’Ada Colau per construir una colla d’hotels a tocar de la C-31, molt a prop dels espais naturals del Remolar i l’estany de la Murtra. I per si això fos poc, l’equip de govern també ha demanat ampliar les llicències d’activitat per encabir-hi restaurants, zones d’oci, espais recreatius i centres comercials que -com tothom sap- al Baix Llobregat n’anem mooolt mancats. Per alguna cosa les entitats ecologistes han rebatejat el PDU del Delta com Eurovegas 2.

Tot plegat, l’únic que pretén és continuar amb la política especulativa a la que ens té acostumats el PSC, posant en risc els tresors que tenim al nostre Delta del Llobregat. Un Delta on el que cal fer és promoure i potenciar el Parc Agrari del Baix Llobregat com a model econòmic i incrementar els espais protegits, tot convertint-los en un símbol de la nostra ciutat, un element d’orgull i identitat local.

Per això cal seguir lluitant, per això no ens podem donar per vençuts davant aquesta nova agressió. Portem moltes batalles i s’han anat guanyant gràcies a l'esforç de molta gent: camp de golf, Barça Parc, Eurovegas... Cal seguir plantant cara, per això des de la  federació comarcal al Baix Llobregat d’ERC estem estudiant recórrer el PDU després d’haver detectat defectes de tramitació que podrien ser objecte d’impugnació administrativa o judicial. S’ha d’aprofitar qualsevol escletxa per evitar que al Delta del Llobregat tinguem hotels enlloc de carxofes i centres comercials enlloc d’ocells.