Punt de Trobada

Tolerància zero amb la corrupció

Agents de la Guàrdia Civil durant els escorcolls a l'Ajuntament del 4 de maig
Agents de la Guàrdia Civil durant els escorcolls a l'Ajuntament del 4 de maig
Quan vaig decidir estudiar Ciències Polítiques n’hi va haver més d’un que em va rebre amb comentaris com “una altra que ens vol robar”. N’hi havia que ho deien mig en broma, d’altres mig de veritat. En cap cas em feia gràcia, perquè era gent que em coneixia i em feria profundament el sol fet que els passés pel cap aquella possibilitat. El més greu de tot és que fa més de quinze anys la gent ja tenia aquesta percepció de la política. No em vull ni imaginar què diuen ara al jovent que decideix estudiar aquesta carrera quan els casos de corrupció són una constant als telenotícies.
 
I ves per on resulta que en aquest degoteig permanent ha aparegut en aquestes últimes setmanes la nostra ciutat, Viladecans. El primer dimecres de maig vam iniciar la jornada amb escorcolls policials al nostre consistori. Alguna cosa no pintava bé. Després vam saber que havien detingut el primer tinent d’alcalde i primer secretari del PSC de Viladecans i que l’havien traslladat a Tarragona, on va ser alliberat l’endemà amb càrrecs acusat per tràfic d’influències.
 
A Esquerra Republicana, però, no ens va agafar massa per sorpresa tota l’operació, perquè sabíem que l’afer s’estava investigant. Fa dos anys vàrem denunciar a la Fiscalia Anticorrupció que a l’Ajuntament de Viladecans hi havia coses que no s’estaven gestionant bé i calia veure si, a més, s’estava sobrepassant la legalitat. Enteníem que per responsabilitat política havíem de fer tot el possible per treure’n l’aigua clara. Per això, malgrat que Fiscalia va considerar que no hi havia prou indicis, ho vàrem traslladar a l’Oficina Antifrau, que ho va acceptar a tràmit i actualment encara està investigant.
 
Si fins ara hem estat discrets, és perquè creiem en la presumpció d’innocència, i perquè amb un assumpte tan seriós cal ser prudent i responsable, no s’hi val a fer broma. Com deia al principi, ja prou malmesa està la imatge de la política com perquè a sobre deixem que hi sobrevoli qualsevol ombra de dubtes sense estar fonamentada. Ara bé, un cop la pròpia justícia considera que hi ha elements suficients com per retirar el passaport a algú i fer-lo comparèixer un cop al mes al jutjat, entenem que cal prendre mesures. Per això agraïm que el PSC finalment hagi decidit fer algun pas en ferm i hagi apartat el primer tinent d’alcalde de les seves funcions a l’Ajuntament i al partit, malgrat que ho vulgui vestir com una “decisió personal”.
 
Potser, finalment, resulta que tot plegat és un cúmul de casualitats desafortunades i que ha hagut de plegar una persona innocent. Però amb la corrupció, malgrat que només sigui presumpta, cal ser inflexible i hem de demostrar cada dia una actitud de tolerància zero. És una exigència de la societat als poders públics i als representants de la sobirania popular que hem d’assumir des del minut 1 després de prometre el càrrec.