Punt de Trobada

Outlet's city

Façana nord del centre comercial
Façana nord del centre comercial
Viladecans era un modest poble que per causa dels moviments migratoris produïts a partir dels anys seixanta ha anat creixent per la seva proximitat a la ciutat de Barcelona. Però el seu creixement no ha estat sinònim de fama i/o reconeixement. No hem sabut rendibilitzar el nostre patrimoni natural, ni la nostra riquesa arquitectònica, ni els nostres productes agrícoles d’alta qualitat, ni cites culturals com el festival Al carrer. Fa anys, però, semblava que per fi ens donaríem a conèixer i això arrossegaria l’interès cap al nostre petit racó de món. Havíem d’acollir un parc aeroespacial, sinònim de llocs de treball de qualitat, de sinèrgies per a les pimes de l’entorn, d’economia puntera i de segle XXI.

Però aquell projecte va anar-se quedant a la calaixera. A poc a poc va començar a córrer la brama que en els terrenys triats per a aquell projecte tan innovador, que ens havia de posar al mapa econòmic del país, finalment s’hi alçaria un outlet. Inquiets per aquest radical canvi vàrem demanar una reunió amb l’alcalde, el qual ens va dir que ja sabíem com eren els rumors, però que no s’hi faria cap outlet. Des d’ERC ens vàrem quedar tranquils, fins que un dia ens vàrem despertar amb la notícia que s’obriria un outlet a Viladecans ocupant totes les portades. No va passar ni una setmana entre la reunió i la difusió d’aquesta notícia. Visca la paraula donada!

I pocs anys després, aquesta notícia ja és un fet i passarem a ser coneguts per acollir un outlet a la nostra ciutat. En pocs dies Viladecans haurà donat un pas de gegant com a ‘ciutat de saldo’ gràcies a l’esforç i dedicació de l’equip de govern (PSC+ICV), que ha posat totes les facilitats a Neinver pel desembarcament del Viladecans The Style Outlets.

Ja ho diu l’interventor expert en lluita contra la corrupció municipal Fernando Urruticoechea: molts ajuntaments estan al servei de les grans companyies i no dels ciutadans. L’outlet ja és aquí i ha vingut per quedar-se. Malgrat l’oposició de bona part dels municipis veïns, malgrat les crítiques i el malestar lògic entre els comerciants de Viladecans i malgrat el rebuig d’Esquerra Republicana que sempre hem defensat un model més proper i arrelat al municipi.

En 10 anys hem passat de la planificació que va fer la Generalitat de Catalunya d’un clúster aeroespacial al polígon de Ca n’Alemany, a la posada en marxa d’un outlet. Aquell projecte engrescador és avui paper mullat i a l’Andalusia de Susana Díaz s’hi deuen fer un fart de riure: en el mateix període el municipi sevillà de La Rinconada ha consolidat l’Aerópolis, un parc tecnològic i empresarial d’alt valor afegit finançat amb fons europeus amb el beneplàcit de l’Estat.

Mentrestant, Viladecans estrena l’enèsim centre comercial al Baix Llobregat i ens hem de sentir dir per l’Ajuntament que s’estan creant llocs de treball, però ningú parla de la seva qualitat ni de la seva temporalitat. I tampoc es parla de la destrucció de negocis que pot comportar, ni dels perjudicis pel petit comerç o per a la restauració. Impacte que es podria veure encara més agreujat si la ciutat de Viladecans esdevingués ciutat turística, fet que comportaria la liberalització dels horaris comercials. És per això que presentarem una moció per demanar que Viladecans no sol·liciti ser ciutat turística, perquè això només tindria un beneficiari, Neinver.