Repensem Viladecans

2021, oportunitats per construir

Les obres d'ampliació i millora de l'Hospital avancen a bon ritme.
Les obres d'ampliació i millora de l'Hospital avancen a bon ritme. | ERC Viladecans

Des del nostre grup municipal acostumem a evitar el concepte “construir” perquè a Viladecans és sinònim de totxana gràcies a dècades de governs del PSC. Però si busques la paraula al diccionari hi diu “Fer, formar, (alguna cosa) ajuntant-ne les parts constituents segons una ordenació, segons un pla determinat”. I d’això és del que ha d’anar aquest any que encetem.

Estem parlant molt de reconstruir, però nosaltres el que volem és construir. No volem tornar al punt de partida anterior, volem que les coses siguin diferents. Volem construir una societat millor que aprengui dels errors i no deixi ningú enrere. On la sanitat pública no pateixi retallades i els hospitals s’ampliïn quan la ciutadania ho necessita. On els instituts escola no es construeixin com a ham per justificar l’enèsim projecte urbanístic, sinó per la convicció en un model educatiu concret. On en lloc de rescatar als bancs, es prioritzin les persones i els seus petits negocis.

La pandèmia, a banda del drama humà en nombre de vides, ens ha sacsejat i ha demostrat quins han de ser els fonaments sòlids d’una societat: uns serveis públics potents que protegeixin a tothom. I, a nivell municipal, nosaltres tenim clar el camí: evitar l’actual continuisme del govern de PSC i Comuns. Cal abandonar el plantejament de seguir pagant deute bancari i de les empreses municipals, en lloc de destinar els diners disponibles a ajudes directes. Així com centrar-ho tot en l’urbanisme, com és el cas del nou barri de Llevant, mentre es prometen inversions amb grans titulars que després mai es materialitzen: pista d’atletisme, camp de beisbol, segona biblioteca, Rambla, Jardins de Magdalena Modolell, etc.

Sabem que l’equip de govern ha fet un esforç pel que fa a serveis socials i en evitar que ningú vinculat a l’Ajuntament perdi la feina. I aquí sempre ens trobaran i els felicitarem sense manies. Però és insuficient. Aquest 2021 els nostres comerciants necessiten que les ajudes promeses els arribin i els facilitem la seva feina amb el millor acompanyament possible. Per això hem demanat que la part de la taxa de terrasses de principis del 2020 la puguin pagar de manera fraccionada al llarg de tot el 2021.

Les persones que més estan patint la crisi necessiten que Viladecans faci tot el possible per implementar la Llei 11/2020 de contenció de les rendes de lloguer, entre moltes altres mesures, per tal que l’habitatge sigui un dret, en lloc d’un luxe. Perquè és aquí on resideix en bona part la solució a la problemàtica de l’habitatge, en comptes de seguir edificant de manera indefinida cada pam del nostre terme municipal.

El nostre jovent necessita calmar el seu desassossec i cal que des del municipalisme li demostrem que el tenim en compte i lluitarem pel seu futur, però també pel seu present. I per això seguirem recordant que cal impulsar mesures com el carnet jove municipal, amb veritables ajudes per a aquest col·lectiu.

I tots plegats necessitem creure de manera seriosa en el repte que tenim com a planeta. I com a ciutat això no s’aconsegueix sumant títols i carnets d’associacions diverses, sinó demostrant de manera ferma el compromís amb la recollida selectiva o defensant i protegint els nostres espais naturals. Per això nosaltres ens sentim còmodes amb construir un nou futur, una nova societat, lluny d’apostar-ho tot a la totxana, a la façana.