Punt de Trobada

Pressupost 2021 (o el paper ho aguanta tot)

La façana del mercat municipal de la Plaça Europa, amb la pantalla gegant de l'Ajuntament
La façana del mercat municipal de la Plaça Europa, amb la pantalla gegant de l'Ajuntament | ERC Viladecans

Al Ple municipal de desembre l’equip de govern (PSC+Comuns) va aprovar els pressupostos de l’Ajuntament i les empreses municipals per a l’any 2021 amb els vots en contra de tota l’oposició. Per què els hem rebutjat des del grup d’ERC? Creiem que no són els comptes que la ciutat necessita en aquests moments tan complicats, ja que s’equivoquen en les prioritats que exigeix la crisi provocada per la pandèmia.

Diuen que són uns pressupostos expansius, nosaltres els veiem molt continuïstes, allunyats de la situació que estem patint. Si són o no són expansius ho veurem quan arribem a la liquidació de l’exercici. Llavors potser comprovarem allò que portem anys advertint, que el govern local infravalora els ingressos expressament per poder disposar així de romanent i pagar deute amb els bancs. Potser el que ara han fet per fi és posar damunt la taula tots els ingressos que realment genera la ciutat. Ho veurem d’aquí a uns mesos.

Diuen que congelen impostos i sort d’això essent com som una de les ciutats amb l’IBI més alt de Catalunya. Més enllà de titulars, quan gratem els números descobrim que els recursos públics no es destinen allà on la ciutadania més ho necessita. Per això sobten les retallades en cultura, programa LGTBI, Policia Local, servei d’àpats a domicili, dinamització de la gent gran o de les entitats. Més encara quan conviuen amb augments en partides com alcaldia (10.000 euros més) o contractes de jardineria (40.000 més), després d’anys d’escocells buits i d’oblidar el replantament d’arbrat.

Juguen amb les inversions. Generen grans anuncis i quan analitzes els plans d’inversió a mig termini i compares el pressupost de l’any passat amb el realment executat, les coses canvien molt. Per exemple, el camp de beisbol: al pressupost de 2020 hi havia una reserva de 550.000 euros, però a l’hora de la veritat només se n’han executat 17.000 (!). En el pla d’inversions 2020-2023 aquestes instal·lacions tenien una partida d’un milió per al 2021, però ara ens trobem que només seran 127.000 euros. Tot plegat és molt poc seriós. I cal denunciar- ho.

El PSC assegura complir amb el seu programa electoral quan destina més recursos a la millora de l’enllumenat públic, necessària en molts punts de la ciutat. Però llavors hem de recordar l’ampli llistat de promeses socialistes que continuen al calaix, algunes des de fa dècades com la pista d’atletisme o d’altres més recents com la piscina descoberta, la segona biblioteca a Can Ginestar, la millora dels jardins de Magdalena Modolell o la reforma de la Rambla. Aquestes dues últimes després de processos participatius, abans de les eleccions municipals, que han quedat en no res.

Diuen, diuen i diuen que donen suport al comerç. Però a finals de l’any passat els comerciants encara no havien cobrat les ajudes del Pla de reactivació local i alguns d’ells han descobert a la lletra petita que un 20% d’aquest suport econòmic serà a través de la moneda local vilawatt. Per què han de rebre les ajudes en vilawatts? No necessiten comprar en altres establiments de la ciutat, el que ara necessiten són ajudes directes per pagar el lloguer i fer front a les despeses més urgents, per mantenir la persiana oberta o subsistir mentre han de tancar per les mesures de contenció de la pandèmia.

Diuen que ajuden molt el comerç, però han posat una pantalla gegant que val desenes de milers d’euros al mercat municipal de la Plaça Europa sense que cap paradista ho hagi demanat. Una pantalla que tapen els arbres i que inclou informació generada per l’Ajuntament, no sobre el mercat, i que van instal·lar un matí d’obertura al públic, obstaculitzant l’accés principal quan saben que la majoria de tardes el mercat està tancat. O es gasten milers d’euros en campanyes de publicitat en mitjans nacionals líders d’audiència per promocionar una pàgina web que no funciona i molts botiguers veuen amb escepticisme: realment ens preguntem si es vol promocionar el comerç i el Nadal a Viladecans o més aviat l’Ajuntament i el projecte polític que el sosté. A jutjar pels resultats, sospitem que preval això darrer.

En definitiva, ens hauria agradat com a mínim abstenir-nos en els pressupostos de 2021, perquè entenem que l’excepcionalitat exigeix d’acords i consensos polítics, però ens ho han posat molt difícil, tant com impossible. Ens van enviar molt tard la informació i pretenien que en tres dies féssim aportacions, quan hi ha un munt de capítols a revisar i moltes preguntes a respondre que no vam tenir temps a formular. Esperem que el govern local estigui disposat a treballar plegats de debò quan actualitzi les ordenances fiscals i quan concreti el segon Pla de reactivació local. Des d’ERC tindrà sempre la mà estesa per reactivar Viladecans, però vigilarem l’execució de les mesures, mai obtindrà de nosaltres un xec en blanc. Perquè com vam dir al principi de la pandèmia el paper ho aguanta tot, i hi ha massa reptes i urgències pendents.