Repensem Viladecans

Transformem Viladecans

Un instant de la conferència #TransformemViladecans de Bàrbara Lligadas el 12 de novembre al Cúbic.
Un instant de la conferència #TransformemViladecans de Bàrbara Lligadas el 12 de novembre al Cúbic. | Israel Cuña

Viladecans és una ciutat ancorada al segle XX que continua creixent sense límits, amenaçant el nostre Delta, girant l’esquena a sectors importants de la població com el jovent, mancada d’un transport públic digne i de qualitat, que té barris completament abandonats, biblioteques i instal·lacions esportives per sota del que ens correspon per habitants... Per això des d’Esquerra Republicana ens comprometem a impulsar tres transformacions. Una transformació republicana, perquè volem que Viladecans sigui justa, una transformació sostenible, perquè volem ser una ciutat verda, i una transformació equitativa, perquè volem ser un municipi amable per a la ciutadania.

El passat 12 de novembre vaig explicar al Cúbic com es tradueixen aquestes transformacions. Per a nosaltres, transformar la ciutat perquè estigui impregnada de valors republicans significa fer una reforma de l’Administració municipal que permeti apropar-la a les veïnes i els veïns, però també convertir-la en un entorn on el personal públic se senti còmode i motivat, tingut en compte.

També millorarem els sistemes de participació, perquè escoltar la gent és l’única manera de poder prendre les mesures adequades i necessàries. Creant consells de participació i donant veu als barris. El tercer projecte que ens serveix per explicar quina mena de canvis impulsarem per convertir Viladecans en una ciutat justa és la democratització dels mitjans de comunicació municipals i el foment de nous projectes com una ràdio/podcast amb la implicació dels estudiants de la ciutat.

Seguirem lluitant per defensar tot el nostre entorn natural, des del Montbaig fins a les nostres platges verges, però fer-ho des del govern serà més fàcil i tindrem molta més força. Blindarem el nostre litoral, evitarem que el projecte de passeig marítim del PSC es faci realitat. Naturalitzarem de debò Viladecans, com ja hauria d’haver fet des de fa anys l’equip de govern enlloc d’omplir la ciutat de places dures, i crearem refugis climàtics a l’aire lliure, perquè, entre altres motius, un entorn urbà amb vegetació baixa la temperatura diversos graus i redueix l’efecte illa de calor.

Per visualitzar com convertirem Viladecans en un espai amable vaig detallar tres propostes: un pla d’usos del temps, la recuperació d’espais per a entitats i activitats culturals, i l’aplicació “Coneix el teu barri”. Calen mesures que humanitzin la ciutat i promoguin xarxes de relació, creació i trobada; però també calen serveis que permetin que els viladecanencs i viladecanenques recuperin el seu temps i, conseqüentment, deixin de sobreviure i puguin viure. Un pla d’usos del temps pot sonar abstracte, però permetria estudiar mesures com un servei de mainaderes municipal, una cooperativa de persones que es dediquin a les cures i la neteja, o la millora dels serveis de transport públic i de la mobilitat.

En definitiva, volem governar Viladecans de la mà de la seva ciutadania per tal de portar-la al segle XXI. Creiem que la nostra ciutat pot ser millor i estem preparats per liderar-la cap a un nou horitzó.

Bàrbara Lligadas Muñoz