Butlletí Municipal

En temps de descompte

A Viladecans 9 de cada 100 euros es destinen al servei de recollida i gestió de residus.
A Viladecans 9 de cada 100 euros es destinen al servei de recollida i gestió de residus. | ERC Viladecans

A la pròrroga del mandat, el PSC ha aprovat per Junta de Govern (s’estalvia la fiscalització del Ple) els plecs del nou contracte de recollida i gestió de residus. Com en tots els ajuntaments, és un dels capítols més importants del pressupost: a Viladecans 9 de cada 100 euros es destinen a aquest servei. Un assumpte de prou envergadura, doncs, per ser debatut en sessió plenària, amb tota la transparència i profunditat. No ha estat així. 

Tenint en compte el retard acumulat i a dos mesos (!) d’unes eleccions municipals, hauria estat prudent esperar al nou Ajuntament, les majories canviaran i aquest contracte hipotecarà les finances del consistori a llarg termini. Massa ràpid van tancar la porta a estudiar la remunicipalització del servei, com fa anys que demanem des d’ERC. Tampoc han optat per mancomunar serveis, amb els avantatges en reducció de costos i economies d’escala que comportaria. Hem perdut una bona oportunitat. 

La música del nou contracte de gestió de residus sona molt bé. Per fi comencen a preveure mesures que reclamem des de fa temps, com modernitzar els sistemes de recollida, millorar la freqüència de neteja dels contenidors o implantar el porta a porta allà on sigui possible (duplica les xifres de la recollida selectiva). Celebrem que reconeguin, i ja era hora, que el sistema de recollida de trastos i mobles vells no funciona, cal un nou enfocament. O que recuperin el porta a porta a l’hostaleria i el comerç (mai hauria d’haver desaparegut). Anem tard a Viladecans. Molt tard. Només esperem que la partitura soni igual de bé quan es posi en pràctica. Si depèn de nosaltres, hi posarem tot l'esforç perquè sabem que és un dels principals problemes de la ciutat i ve de lluny.

Bàrbara Lligadas Muñoz