Punt de Trobada

Més enllà de promeses, reptes ingents

Un veí observa les obres del nou vial que ha trinxat Oliveretes.
Un veí observa les obres del nou vial que ha trinxat Oliveretes. | ERC Viladecans

A Viladecans tenim un equip de govern (majoria absoluta del PSC amb suport de Comuns) que gestiona per inèrcia, fins a tal punt que som una de les poques ciutats que segueix sense pla contra la sequera malgrat fa dos anys que és necessari i nosaltres els hi hem reclamat. Fa un any que tenim l’única biblioteca de la ciutat tancada -les obres havien de durar només uns mesos- i al damunt, per tercera campanya electoral consecutiva, veurem com prometen la construcció d’una segona biblioteca. Per posar només dos exemples.

Som una ciutat amb un munt de reptes pendents, d’incompliments reiterats i de col·lectius oblidats. On està la tan promesa i publicitada transició energètica del Vilawatt? I la millora del sistema de neteja i recollida de residus? I la cura dels barris ja existents, farcits de mancances mentre els veïns i veïnes veuen com s’esmercen tots els esforços en la construcció permanent de nous barris?

On estan els cinemes, la reforma del conjunt arquitectònic dels Jardins de Magdalena Modolell i de la Torre Modolell, o la pista d’atletisme? On estan les mesures perquè la nostra gent jove pugui viure i gaudir a la seva ciutat? I les iniciatives pensades per als més grans de la ciutat per tal que tinguin una vellesa activa? I les polítiques que permetin una ciutat cohesionada on tothom formi part del teixit associatiu?

Entre aquests col·lectius oblidats també trobem les persones dependents. Des d’Esquerra Republicana creiem que hi ha molt camí a recórrer pel que fa a les persones amb diversitat funcional. Per això vam proposar reservar una parcel·la del futur projecte urbanístic ubicat en terrenys de la fàbrica Roca per construir una residència tutelada i centre de dia. Però també cal impulsar iniciatives que visualitzin la inserció laboral d’aquestes persones, que vinculin la seva activitat a la quotidianitat de la ciutat, com en altres municipis, amb mesures com el repartiment de menjar del mercat a les llars, la reutilització de bosses de cartró pintades per utilitzar-les als mercats municipals o la recollida de fruita dels arbres urbans per fer melmelades.

Pel que fa a la gent gran amb manca d’autonomia personal, cal seguir treballant de la mà de la Generalitat de Catalunya per incrementar les places residencials i sociosanitàries del municipi, però que estiguin en equipaments diferenciats, per millorar el servei i la seva especialització.

Ara bé, si calen places residencials i tutelades, també calen actuacions integrals pel que fa a l’habitatge. Mentre continua essent impossible conèixer el nombre real d’habitatges buits a la ciutat per la manca de transparència dels socialistes i l’única política municipal en aquest àmbit és construir un barri nou, hi ha poblacions amb governs republicans, com Caldes de Montbui, que ha construït un edifici amb contenidors de mercaderies per tal que gent jove pugui disposar d’un primer habitatge amb lloguer assequible i durant un termini de temps limitat. Fa mesos vam presentar una moció amb diverses mesures en aquesta línia innovadora, com la masoveria urbana, i l’alcalde se’n va riure. Una mostra més de la seva manca d’empatia. Mentrestant, gent gran de la ciutat ha hagut de marxar a promoure un edifici comunitari (cohabitatge sènior) en un altre municipi perquè aquí resultava inviable.

I per manca d’empatia de l’alcalde, la mostrada durant la crisi dels autobusos d’Avanza. Només s’ha mogut quan hi ha hagut mobilitzacions ciutadanes o de treballadors, i ara que s’acosten les eleccions municipals. Però la ciutadania recorda molt bé tot el temps que se li ha robat per la ineficiència d’un servei precari i amb una flota d’autobusos tercermundista. I els treballadors i treballadores encara segueixen lluitant per les seves condicions laborals.

La nostra proposta és clara, seguir lluitant per tal de desdoblar les vies a Viladecans i que així s’aturin tots els trens de Rodalies, solucionar la crisi dels autobusos d’Avanza (pressionar per a la cancel·lació del contracte de concessió, si calgués, per incompliment de contracte), i estudiar quines altres mesures serien viables i necessàries per millorar el sistema de transport públic de la ciutat, com minibusos en barris com l’Alba-rosa, o la possible arribada del metro o el tramvia a Viladecans.

Bàrbara Lligadas Muñoz