Repensem Viladecans

Tots els trens!

Baixador de Renfe a Viladecans, des de desembre parada obligatòria per a tots els combois de Rodalies.
Baixador de Renfe a Viladecans, des de desembre parada obligatòria per a tots els combois de Rodalies. | ERC Viladecans

El mes de desembre ens ha dut una de les notícies més esperades i llargament reclamades a Viladecans, com ha estat l’increment de les freqüències de Rodalies amb l’aturada dels trens de Sant Vicenç de Calders. Des de l’obertura de l’outlet el 2016, aquests combois s’aturaven els caps de setmana però passaven de llarg de dilluns a divendres. Han calgut unes quantes mocions, estires i arronses, esperar que s’acabessin altres obres en la infraestructura d’Adif i el compromís de la Generalitat per aconseguir el que clamava al cel: que s’aturin tots els trens de Rodalies a la tercera ciutat més poblada en el corredor ferroviari de Barcelona a Tarragona.

Són 55 noves freqüències al llarg del dia, un tren cada quart d’hora i cada 10 minuts els matins en hora punta. Una gran notícia de la qual tots ens n’hem de felicitar i que esperem animi més usuaris a utilitzar aquest mitjà en substitució del vehicle particular. L’aposta pel transport públic i per la mobilitat sostenible que fem des d’ERC, també al Govern de la Generalitat, és ferma i anirà a més quan es faci efectiu el traspàs integral de Rodalies consensuat en el pacte d’investidura d’aquesta legislatura al Congrés dels Diputats. Perquè som els que fem que les coses passin, com l’ampliació i reforma de l’Hospital de Viladecans. Ni jugades mestres ni estirabots de paper cartró ni realisme màgic. Fets, passos endavant, mesures que beneficien a la ciutadania i la seva qualitat de vida. Sense distincions.

El 2024 també arriba amb una altra notícia d’impacte, en aquest cas negatiu. Tal i com expliquem amb més detall en aquest Repensem Viladecans iniciem l’any amb un augment inaudit de la pressió fiscal a les ordenances fiscals que ha aprovat el govern del PSC i En Comú Podem. Un increment que representarà de mitjana de 40 a 60 euros anuals per família, un 10 % més d’IBI després d’haver-lo congelat el 2023, “casualment” any electoral. L’insòlit d’aquesta situació és que convisqui amb unes xifres considerables d’estalvi net i de romanents d’exercicis anteriors, és a dir, cada vegada gasten menys del que tenen però incrementen com mai la pressió fiscal a la ciutadania.

Com poden treure pit d’unes arques municipals sanejades però recórrer de nou a l’esforç de tothom per aconseguir més ingressos que després deixen sense executar? O pitjor encara, es destinen aquests recursos a qüestions sense un impacte positiu directe en la qualitat de vida de la ciutadania, com avançar pagaments a l’AMB per les obres de la C-245 o dedicar 20 milions d’euros a construir un nou bloc d’oficines al parc de negocis. Mentrestant seguim sense tenir les instal·lacions esportives o les biblioteques que ens pertoquen per volum de població, o seguim veient com els nostres barris es van deteriorant mentre es continua creixent de manera indefinida (barri de Llevant, Can Sellarès, sector Roca, Polígon Centre...).

Comencem nou any i a ERC Viladecans seguim treballant per millorar la ciutat. Al costat de la gent i per un futur republicà.

Bàrbara Lligadas Muñoz