Punt de Trobada

Hi guanyes tu, hi guanya tothom

Lema de precampanya dels republicans per al 12M.
Lema de precampanya dels republicans per al 12M. | ERC

El dia 12 de maig tornem a estar convocats a les urnes. I si bé podem estar temptats de quedar-nos a casa per esgotament, cal recordar com d’important és votar. Portem diversos anys convulsos a nivell electoral, amb resultats complexos de gestionar a l’hora de conformar governs, amb repeticions i avançaments electorals que incrementen el cansament, i amb una crispació general que allunya a la ciutadania. Però precisament per tot això, és més important que mai fer sentir la nostra veu, recordar com de difícil va ser aconseguir el dret a vot de tota la ciutadania i tenir clar que si nosaltres no anem a votar, n’hi ha d’altres que sí que hi aniran segur.

Estem vivint un període d’involució de drets i revifalla de populismes i extremes dretes. Ens hi juguem tant, que ens ho juguem pràcticament tot. En aquestes eleccions es presentaran dos partits d’extrema dreta i un de dreta extrema. Tant és en quina bandera embolcallin els seus discursos buits, els seus objectius són els mateixos, en resum, limitar drets, excloure els més febles i afavorir els privilegiats. Ens juguem que aquestes forces siguin determinants en el proper Parlament de Catalunya, o que esdevinguin forces residuals.

Però també ens juguem altres qüestions igualment importants. Aquestes eleccions també hi ha un pols entre velles receptes i noves. És a dir, seguir amb l’aposta per macroprojectes com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport o beneficiar l’economia especulativa, o bé lluitar contra projectes que devoren la nostra manera de viure, els nostres valors i el medi ambient, així com promoure la qualitat en el treball i l’economia productiva. La vella recepta del predicar molt o la nova del demostrar amb dades. Decidim entre grans proclames que falten a la veritat o gestió eficient i compromís amb la ciutadania. 

Aquests dies estem sentint afirmacions com que l’actual govern, format de manera íntegra per ERC, està a favor del Hard Rock, que ha retallat en drets, que volia privatitzar la sanitat o que els pressupostos no eren expansius. Qui fa aquestes afirmacions menteix. I ho fa a consciència. O desconeix la realitat i encara és pitjor. Aquest és un altre element que ens juguem aquestes eleccions. Entre qui menteix i està disposat a enganyar la ciutadania, i qui diu la veritat malgrat a vegades aquesta sigui incòmoda i tingui un cost. Nosaltres, definitivament, preferim tractar la ciutadania de tu a tu, sense enganys ni embuts. I així s’ha demostrat quan hem batallat per l’amnistia, però també quan s’ha hagut d’explicar que amb els recursos actuals no arribem a tot allò que voldríem. Però mentrestant, trobem un relat pervers que ha arribat a donar a entendre que ERC és culpable de la sequera però que la presència expansiva del català a les plataformes digitals és per generació espontània.

Mentre alguns despisten amb grans proclames i mentides, les nostres propostes es resumeixen en les sigles del nostre partit, que tenen més de 90 anys: Esquerra, Republicana i de Catalunya. És a dir, pensar en tota la ciutadania i els nostres drets, gestionar en base als valors republicans i defensar el nostre país i la seva llengua. Tal i com hem demostrat els darrers anys, en què sota el mandat del president Pere Aragonès s’han duplicat les millors xifres dels caps de govern que el van precedir: 316.000 nous llocs de treball, 45M€ en producció audiovisual, 9.590 nous docents i 24.111 personal sanitari contractat. Quatre xifres (entre moltes altres) que demostren que el govern republicà fa guanyar a tothom.

Bàrbara Lligadas Muñoz